Tmavá lepkavá rýže s tarem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 253 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 8 g
- Sodík 143 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 67.9 mg
- Vláknina 6160 mg
- Vitamín A 6160 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky vložíme rýži, zalijeme ji studenou vodou. Voda by měla sahat asi 5 cm nad okraj rýže. Tu necháme namočenou cca 3 hodiny, nebo přes noc.
-
2
Slijeme vodu a proplachujeme jí čistou vodou, abychom rýži zbavili škrobu. Z tmavé rýže nebude nikdy vytékat úplně čistá voda. Takovouto rýži nasypeme do hlubší pánve nebo hrnce a zalijeme 625 ml studené vody.
-
3
Přivedeme ji k varu a jakmile ho dosáhneme, budeme rýži často míchat. Zmírníme oheň na minimum, zamícháme a vaříme ještě asi 35 minut, dokud rýže nevstřebá všechnu vodu. Rýže by měla být vlhká.
-
4
Během doby, kdy se vaří rýže, slijeme vodu z misky s na kostičky nakrájeným tarem, položíme dužinu na talíř a přendáme ji na pařák (ten je umístěný v nádobě s vařící vodou). Přikopíme a dusíme v páře 8-10 minut, dokud taro nezměkne a nezkřehne.
-
5
Jakmile se rýže dovaří, přidáme do ní cukr a opatrně mícháme, až se cukr rozpustí. Přidáme taro a ještě jednou zamícháme.
-
6
V kokosovém mléce rozpustíme špetku soli. Rozdělíme rýži s tarem do misek a polijeme kokosovým mlékem. Podáváme teplé.