Čatní z dýně se zázvorem
Suroviny
- 200 g Cukr krupice
- 100 g Zázvor celý
- 80 ml Citronová šťáva
- 500 ml Pomerančová šťáva
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 1.2 kg Dýně Hokkaidó
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Pepř růžový celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 34 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 0 g
- Sodík 5 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 36 mg
- Vláknina 1131.9 mg
- Vitamín A 1131.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni Hokkaido očistíme, omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, odstraníme semena a nakrájíme na kostičky. Pokud máme malou dýni nemusíme ji loupat. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Oloupaný zázvor a česnek nahrubo nasekáme společně s cukrem a drceným chilli.
-
2
V hrnci na oleji 5 minut restujeme nakrájenou cibuli a dýni, přidáme zázvorovou směs a 3 minuty vaříme. Podlijeme pomerančovou šťávou a vaříme 20 minut, pak přilejeme citronovou šťávu a chvíli vaříme, až se směs svou konzistencí blíží marmeládě. Do síta dáme zrnka růžového pepře a mícháme je vařečkou, aby se oddělily slupky.
-
3
Čatní osolíme a zamícháme slupky pepře (bez zrnek). Dochutíme a plníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a uzavřeme.