Pirohy s mletým masem a zeleninou
Suroviny
- 150 g Brambory
- 120 g Máslo čerstvé
- 220 g Vepřové maso mleté
- 220 g Hovězí maso mleté
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 2 kávová lžička Olej olivový
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 stroužek Česnek
- 0.7 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
- 3 polévková lžíce Kroupy ječné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 132 g
- Sodík 584 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 263.6 mg
- Draslík 812.8 mg
- Vláknina 9593.8 mg
- Vitamín A 9593.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.9 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na masové pirohy nejdříve připravíme náplň. Dobře promyjeme kroupy, vložíme do menšího hrnce, přidáme 0,7 litru vody a vaříme do měkka. Oloupeme a omyjeme brambory, mrkev, petržel. Zeleninu pokrájíme na kostičky. Po 10 minutách přidáme ke kroupám pokrájenou zeleninu, 0,5 lžičky soli a vše vaříme 15 - 20 minut. Očistíme cibuli s česnekem, cibuli drobně nakrájíme a česnek prolisujeme. V pánvi na rozpáleném olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté vepřové a hovězí maso. Jen krátce, přibližně po 7 minut maso restujeme. Poté ho ochutíme česnekem, pepřem, solí, kmínem, promícháme a pod poklicí dusíme 30 minut.
-
2
Slijeme přebytečnou vodu z uvařené zeleniny a směs přimícháme k masu. Dochutíme solí, hořčicí, necháme vychladnout.
-
3
Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek se lžičkou octa a s 2 lžícemi minerální vody.
-
4
Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
5
Nastříháme si pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 5 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.
-
6
Formičkou o průměru asi 8 - 9 cm vykrojíme kolečka, na střed těsta položíme 1 - 2 lžíce náplně. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem, dobře je přitiskneme k sobě.
-
7
Takto připravíme ostatní pirohy. Poklademe je na plech, vyložený pečicím papírem, spojenými okraji směrem nahoru a potřeme vajíčkem.
-
8
Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 200°C, potom teplotu snížíme a pečeme do zlatova přibližně 25 minut. Podáváme je horké.