Majonéza pro alergiky
Suroviny
- 120 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 0.5 kávová lžička Xantanová guma
- 0.5 kávová lžička Cukr moučkový
- 0.25 kávová lžička Hořčice
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Mouka bramborová
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 272 kcal
- Sacharidy 2 g
- Tuky 30 g
- Sodík 68 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 3 mg
- Vláknina 456.1 mg
- Vitamín A 456.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kuchyňského robotu vlijeme vodu, přidáme xanthanovou gumu a bramborovou mouku a rozmixujeme dohladka. Přidáme hořčici a promixujeme. Postupně po kapkách přidáváme olej a necháme robot běžet. Směs bude postupně houstnout. Když máme vmixovány asi 3/4 množství oleje, přilijeme citronovou šťávu, ocet, přidáme cukr a špetku soli a pepře. Pak přiléváme zbytek oleje, teď už můžeme rychleji. V lednici vydrží hotová majonéza až 3 dny.