Grilovaný losos s paprikovou omáčkou
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 10 g Sůl
- 6 g Pepř černý mletý
- 800 g Losos - filety
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 100 ml Víno bílé
- 100 ml Vývar drůbeží
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 2 ks Paprika červená
- 1 špetka Tymián sušený
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 538 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1187 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 152.5 mg
- Draslík 837.2 mg
- Vláknina 5563.2 mg
- Vitamín A 5563.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.2 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Papriku omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme semínka, polovinu paprik dáme pod gril a pečeme, až se na slupce objeví puchýře. Vyjmeme a oloupeme. Nakrájíme na kostičky.
-
2
Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. V rendlíku rozpálíme olej, přidáme 40–50 g másla a cibuli necháme zesklovatět. Přidáme česnek a papriku.
-
3
Podušenou papriku zalijeme vínem a vývarem, povaříme dvě minuty a přilijeme smetanu. Ochutíme solí, pepřem, cayenským pepřem, tymiánem a 3 minuty povaříme. Papriku vybereme děrovanou lžící. Vše rozmixujeme. Kostičky papriky ponecháme stranou, přidáme do omáčky a necháme 3 minuty prohřát.
-
4
Filé z lososa omyjeme, osušíme a pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme.
-
5
Rošt v troubě pokryjeme alobalem a rozložíme na něj lososa. Na něj dáme zbylé kousky másla. Grilujeme 5 minut, potom obrátíme a grilujeme ještě 5 minut.
-
6
Hotovou rybu dáme na mísu a podáváme s paprikovou omáčkou.