Telecí galja po ázerbajdžánsku
Suroviny
- 400 g Kaštany jedlé
- 600 g Telecí kýta
- 210 g Čočka jedlá
- 100 g Mandle
- 200 g Dřínky
- 80 g Máslo čerstvé
- 800 ml Voda pitná
- 300 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 4 ks Cibule
- 5 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Mateřídouška
- 1 polévková lžíce Máta
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 930 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 35 g
- Sodík 506 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 96 g
- Cholesterol 141 mg
- Draslík 1954.7 mg
- Vláknina 42006.1 mg
- Vitamín A 42006.1 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.1 mg
- Vitamín E 7.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme jedlé kaštany. Na vypouklé straně kaštany křížem nařízneme, položíme je na navlhčený plech a dáme na 10 minut do horké trouby. Puklé kaštany pak oloupeme, vložíme do široké nádoby tak, aby ležely vedle sebe, zalijeme je horkou vodou a přikryté pokličkou je dusíme na mírném ohni, až změknou. To trvá 30 minut. Hotové kaštany nakrájíme na čtvrtky.
-
2
Mezitím z telecí kýty ukrojíme 4 velké plátky, které lehce naklepeme, osolíme, poprášíme muškátovým květem a ve velkém kastrolu je po obou stranách na másle opečeme celkem 5 minut. Když maso obracíme, přisypeme k němu nahrubo nakrájenou cibuli a opékáme společně. Vše pak zalijeme 200 ml horkého hovězího vývaru, přidáme čočku a zakryté poklicí dáme dusit do mírně vyhřáté trouby. Po 20-25 minutách dušení přidáme k masu s cibulí a čočkou čtvrtky kaštanů, dřínky a nasekané mandle. Přilijeme ještě 100 ml horkého vývaru a dusíme dalších 30 minut. Potom přimícháme nahrubo nadrcený česnek, nasekanou čerstvou mateřídoušku a zelenou mátu. Vše společně necháme přejít varem a odstavíme.
-
3
Plátky masa rozdělíme na talíře, přidáme dušenou směs posypeme sekanou zelenou petrželkou a podáváme.