Rýžový zeleninový nákyp
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 g Rýže loupaná
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 50 g Petržel - nať
- 100 g Fazolové lusky zelené
- 50 g Cibulka jarní
- 500 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Mrkev kořen
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika červená
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 759 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 217 g
- Sodík 793 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 425 mg
- Draslík 574.8 mg
- Vláknina 13931.5 mg
- Vitamín A 13931.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 90.7 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Papriky, mrkev a fazolky omyjeme, jarní cibulky oloupeme a pokrájíme na kolečka včetně natě. Papriky rozkrojíme na poloviny, odstraníme bílé žebroví a semínka, nakrájíme na kostičky, mrkev oškrábeme, krájíme na kostičky, fazolky na kousky o délce asi 3 centimetrů.
-
2
Do hrnce vlijeme olej, pokrájenou zeleninu na něm opečeme. Vsypeme rýži a opečeme ji, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem. Počkáme, dokud nedojde k varu, poté přikryjeme a dusíme 20 minut při mírné teplotě. Vyklopíme obsah do mísy a necháme vychladnout.
-
3
Předehřejeme troubu na 200 ºC.
-
4
V misce utřeme máslo a žloutky, přidáme polovinu nastrouhaného sýra, nadrobno nasekanou petrželku. Zamícháme rýži se zeleninou, opepříme, osolíme, přidáme mletou papriku.
-
5
Ušleháme sníh z bílků, vmícháme do rýže.
-
6
Zapékací misku vyplníme hmotou, vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Po 15 minutách pečení přidáme zbytek sýra.