Chlupaté knedlíky a hlávkové zelí
Suroviny
- 400 g Brambory
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Slanina vepřová
- 20 g Petržel - nať
- 10 g Kmín celý
- 10 g Majoránka
- 500 g Zelí hlávkové bílé
- 400 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 l Voda pitná
- 2 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 509 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 19 g
- Sodík 468 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 105.1 mg
- Draslík 634.1 mg
- Vláknina 11217.5 mg
- Vitamín A 11217.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Knedlíky: Brambory oloupeme a na středním struhadle nastrouháme do misky, přidáme nastrouhaný česnek, mouku, rozklepneme celé vejce, vsypeme majoránku, sůl a dobře vařečkou promícháme. Těsto má byt spíše hustší.
-
2
Do hrnce nalijeme vodu, osolíme, přivedeme k varu, lžíci nabereme bramborové těsto, vytvoří se knedlíky, které vhazujeme do vařící vody a vaříme přibližně 10 minut. Až vyplavou na hladinu, tak jsou uvařené. Vyndáme je z vody do mísy, přidáme máslo, promícháme je a udržujeme v teple.
-
3
Zelí: Slaninu nakrájíme na kostky, dáme na pánev, přidáme máslo, oloupanou, na kostky nakrájenou cibuli, osmažíme dozlatova. Zelí nakrájíme na tenké proužky,přimícháme k surovinám v pánvi, promícháme, přisypeme kmín, ocet, cukr, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec zelí posypeme nasekanou petrželkou, podle chuti osolíme, opepříme. Zelí připravujeme na sporáku, ale můžeme také vložit do horké trouby na 30 minut.