Mořský ďas s tamarindem
Suroviny
- 750 g Mořský ďas
- 85 g Kokosový krém
- 400 g Rýže dušená
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 2 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Pepř cayenský
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Cibule
- 1 ks Koriandr čerstvý
- 2 ks Česnek
- 1 polévková lžíce Ocet jablečný
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Tamarindová pasta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 395 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 11 g
- Sodík 253 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 46.9 mg
- Draslík 923 mg
- Vláknina 4919 mg
- Vitamín A 4919 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi si rozehřejeme olej, opečeme na něm dozlatova česnek, přidáme cibuli a opékáme 3-4 minuty, až cibule změkne. Přidáme mletý koriandr a směs minutu mícháme. Polovinu kurkumy, papriku, kajenský pepř a 2 lžíce vody smícháme a přidáme zároveň s polovinou soli na pánev a na slabém ohni opékáme ještě 1-2 minuty.
-
2
Na talíř si rozložíme nakrájenou rybu a pokapeme octem. Zbylou sůl a kurkumu smícháme a touto směsí rovnoměrně posypeme rybu, přikryjeme a na 20 minut uložíme do ledničky.
-
3
Tamarindovou dřeň smícháme v misce se 2 lžícemi vroucí vody a necháme vodu chvíli působit. Když se část dřeně rozpustí a začnou se z ní vydělovat semena, rozpuštěnou dřeň protlačíme sítem a semena a tuhé části nepoužijeme.
-
4
Kokosový krém, teplou vodu a prolisovaný tamarind dáme do pánve a mícháme, dokud se nám kokosový krém nerozpustí. Pak přidáme kousky ryby i se šťávou, která nám na talíři zůstala, a 4-5 minut vaříme.
-
5
Na talíře rozdělíme vařenou rýži a na ni upravíme kousky ryby s omáčkou, ozdobíme snítkou koriandru a ihned servírujeme.