Artyčoky plněné játrovou omáčkou
Suroviny
- 600 g Artyčoky
- 50 g Játra kuřecí
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Máslo čerstvé
- 80 g Strouhanka
- 6 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 14 g Olej olivový
- 15 ml Citronová šťáva
- 100 ml Mléko polotučné
- 800 ml Voda pitná
- 15 ml Ocet kvasný lihový
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 327 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 14 g
- Sodík 920 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 266.8 mg
- Draslík 659 mg
- Vláknina 18298.7 mg
- Vitamín A 18298.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.5 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Artyčoky očistíme, odkrojíme dřevnaté spodní listy a pokapeme citronovou šťávou. V hrnci přivedeme k varu vodu, okyselíme octem, přiložíme artyčoky, vaříme do měkka. Částečně vydlabeme vnitřky a odložíme stranou.
-
2
V pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme 20 gramů mouky a usmažíme světlejší jíšku. Zalijeme mlékem, třemi lžícemi vývaru z artyčoků, přidáme nadrobno nakrájená kuřecí játra, sůl, pepř, mletý muškát a vaříme, až omáčka zhoustne. Pánvičku odstavíme, do omáčky vmícháme žloutek, touto omáčkou naplníme artyčoky. Obalíme v mouce, namočíme v rozkvedlaných vejcích, poté obalíme ve strouhance a smažíme v pánvi na oleji do zlatova.