Pečené kuře s petrželovým máslem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 800 g Kuře
- 3 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 2 dl Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 0.34 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 918 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 83 g
- Sodík 1015 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 263.8 mg
- Draslík 411.4 mg
- Vláknina 438.5 mg
- Vitamín A 438.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme petrželové máslo: do misky vložíe změklé máslo a sůl, dohromady je utřeme. Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a zamícáme do másla.
-
2
Očištěné a dobře omyté kuře celé osušíme. Potřeme ho zevnitř solí, pepřem a petrželovým máslem. Stehna stáhneme k biskupu provázkem, celé kuře zvenku také osolíme, opepříme a potřeme petrželovým máslem. V pánvi rozpálíme olej a kuře z každé strany osmažíme do zlatova, poté vložíme do pekáčku. Podlijeme ho vodou, dáme do trouby, předehřáté na 200°C, pečeme do zlatova asi 50 - 60 minut. Během pečení kuře otáčíme a poléváme výpekem. Upečené kuře vyjmeme, rozvážeme, naporcujeme. Pekáček dáme na plotnu, výpek porášíme moukou a vyšleháme, nevznikly žádné hrudky. Přimícháme smetanu, dochutíme solí a pomalu vaříme asi 10 minut. Poté výpek přecedíme do rendlíku a přidáme máslo. Porce kuřete na talíři přeléváme smetanovou omáčkou, ihned servírujeme.