Koláč s pórkem a oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 210 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Tvaroh měkký - nízkotučný
  • 60 g Oříšky piniové
  • 200 g Sýr Ricotta
  • 100 ml Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 kg Pórek
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Pažitka
  • 2 polévková lžíce Smetana kysaná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 841 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 373 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 293.8 mg
  • Draslík 802.5 mg
  • Vláknina 13720.7 mg
  • Vitamín A 13720.7 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.9 mg
  • Vitamín E 4.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vymažeme máslem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.

  • 2

    V míse utřeme měkký tvaroh s vejcem, 3 lžícemi olivového oleje a solí. Přidáme 180 g prosáté mouky (zbylou odložíme na posypání válu), v které jsme rozmíchali kypřicí prášek a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod fólií asi 45 minut odpočinout.

  • 3

    V mezičase připravíme náplň. Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenké proužky a na rozehřátém másle s olejem osmažíme, až zesklovatí. Zaprášíme moukou, chvilku smažíme. Poté zalijeme mlékem. Chvíli povaříme, poté necháme vychladnout. Do vychladlého pórku přimícháme drobně posekané bylinky a ricottu, v níž jsme rozšlehali vejce, smetanu a polovinu piniových oříšků. Směs osolíme a okořeníme.

  • 4

    Odpočinuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na tenčí placku, kterou vyložíme formu. Na těsto naklademe pórkovou náplň, rovnoměrně posypeme zbylými piniovými oříšky a v předehřáté troubě pečeme asi 40 minut, až koláč zezlátne. Po upečení necháme koláč lehce zchladnout a podáváme.

Komentáře k receptu