Koláč s pórkem a oříšky
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 210 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Tvaroh měkký - nízkotučný
- 60 g Oříšky piniové
- 200 g Sýr Ricotta
- 100 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 kg Pórek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Smetana kysaná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 841 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 47 g
- Sodík 373 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 293.8 mg
- Draslík 802.5 mg
- Vláknina 13720.7 mg
- Vitamín A 13720.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.9 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vymažeme máslem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
-
2
V míse utřeme měkký tvaroh s vejcem, 3 lžícemi olivového oleje a solí. Přidáme 180 g prosáté mouky (zbylou odložíme na posypání válu), v které jsme rozmíchali kypřicí prášek a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod fólií asi 45 minut odpočinout.
-
3
V mezičase připravíme náplň. Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenké proužky a na rozehřátém másle s olejem osmažíme, až zesklovatí. Zaprášíme moukou, chvilku smažíme. Poté zalijeme mlékem. Chvíli povaříme, poté necháme vychladnout. Do vychladlého pórku přimícháme drobně posekané bylinky a ricottu, v níž jsme rozšlehali vejce, smetanu a polovinu piniových oříšků. Směs osolíme a okořeníme.
-
4
Odpočinuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na tenčí placku, kterou vyložíme formu. Na těsto naklademe pórkovou náplň, rovnoměrně posypeme zbylými piniovými oříšky a v předehřáté troubě pečeme asi 40 minut, až koláč zezlátne. Po upečení necháme koláč lehce zchladnout a podáváme.