Špenátová polévka s cejnem
Suroviny
- 600 g Cejn velký
- 150 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Špenát listový čerstvý
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 500 g Rybí hlavy
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 544 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 117 g
- Sodík 1131 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 90 mg
- Draslík 1108.4 mg
- Vláknina 14145.5 mg
- Vitamín A 14145.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.3 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špenátové listy omyjeme a natrháme na menší kousky. Oloupaný česnek prolisujeme. Řeřichu omyjeme a drobně pokrájíme. Filety z cejna omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a pokrájíme na kostky velikosti sousta.
-
2
V hrnci na rozpáleném másle podusíme špenát, přimícháme česnek a kousky cejna, osolíme, opepříme citronovým pepřem, posypeme špetkou chilli, promícháme a dusíme asi 3-4 minuty. Pak přilijeme 1 litr rybího vývaru a vaříme 6 minut. Dochutíme solí, každou porci posypeme řeřichou a podáváme.
-
3
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
4
Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
5
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
6
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
7
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.