Polévka z mořské tresky
Suroviny
- 250 g Brambory
- 350 g Treska mražená
- 50 g Šťovík
- 200 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 300 ml Vývar rybí
- 125 ml Víno jablečné
- 2 kávová lžička Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 395 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 13 g
- Sodík 370 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 56.1 mg
- Draslík 813.5 mg
- Vláknina 6666.8 mg
- Vitamín A 6666.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.5 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 61.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém silnostěnném hrnci za občasného míchání na másle přibližně pět minut smažíme pokrájený pórek a šalotky. Poté vlijeme cidr, dobře promícháme a zahříváme. Když se směs začne vařit, vmícháme rybí vývar, brambory nakrájené na kostky, bobkový list a podle chuti osolíme. Vaříme deset minut.
-
2
V misce s troškou mléka rozšleháme mouku dohladka, přidáme tolik mléka, aby vznikla hustší kaše. Dobře šleháme, abchom zabránili vzniku hrudek. Poté kaši vmícháme do vařící polévky. Po pěti minutách varu do polévky vlijeme zbylé mléko, polovinu smetany a dále vaříme, až jsou brambory měkké.
-
3
Opraný šťovík drobně posekáme, smícháme se zbylou smetanou a zamícháme do polévky. Na závěr vložíme pokrájené rybí maso a ještě tři minuty vaříme za občasného míchání. Hotovou polévku hned podáváme.