Čokoládový koláč s třešněmi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 350 g Třešně
  • 150 g Tvaroh tučný
  • 100 g Cukr krupice
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 5 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Kompot třešňový
  • 5 polévková lžíce Kakao - prášek
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 101 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 50 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 5.6 mg
  • Draslík 104.2 mg
  • Vláknina 2337.5 mg
  • Vitamín A 2337.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 489.4 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Třešně omyjeme, vypeckujeme, rozpůlíme a necháme okapat. Troubu si předehřejeme na 180oC (horkovzdušnou na 160oC, plynovou na stupeň 2-3). Dno rozkládací formy vyložíme papírem na pečení.

  • 2

    Do mísy prosijeme mouku s kakaovým práškem a polovinou cukru a vše smícháme.

  • 3

    Ve druhé míse ušleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, do kterého postupně přidáváme zbylý cukr a vanilkovou dřeň. Šleháme tak dlouho, až je krásně lesklý a tvoří se na něm ostré špičky.

  • 4

    Na sníh nasypeme směs mouky, kterou jsme si připravili a opatrně promícháme, aby nám sníh nespadl. Těstem naplníme dortovou formu a na povrch rozdělíme okapané třešně.

  • 5

    Koláč pečeme 20 – 25 minut, přitom zkoušíme špejlí, zda se už těsto nelepí. Upečený koláč po vyjmutí z trouby necháme ještě chvíli odpočinout ve formě. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem nebo můžeme místo cukru ozdobit šlehačkou.

  • 6

    Tvaroh promícháme s třešněmi a šťávou z kompotu a podáváme s koláčem.

Komentáře k receptu