Šachovnicový koláč
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
- 225 g Mouka polohrubá
- 125 g Cukr moučkový
- 75 g Čokoláda na vaření
- 150 ml Koňak vaječný
- 2 kávová lžička Cukr vanilka
- 2 kávová lžička Cukr vanilka
- 4 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce Kakao - prášek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 4 polévková lžíce Koňak vaječný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 478 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 24 g
- Sodík 43 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 147.4 mg
- Draslík 154.3 mg
- Vláknina 113734 mg
- Vitamín A 113734 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo (nebo Heru) vymícháme v míse s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně zašleháme vejce a vaječný koňak. Nakonec přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a těsto dobře promícháme.
-
2
Polovinu těsta nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané vhodné formy. Do zbylého těsta přidáme rozpuštěnou čokoládu, kakao a mléko. Dobře promíchejte a těsto lžící klademe na světlé těsto do tvaru mřížky.
-
3
Koláč pečeme 30-40 minut v předehřáté troubě při 170-180°C
-
4
Z moučkového cukru a vaječného koňaku umícháme hladkou polevu. Ještě horký koláč polevou potřeme a před podáváním necháme vychladnout.