Makové koláčky
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Cukr krupice
- 35 g Droždí
- 250 g Mák mletý
- 50 g Cukr moučkový
- 50 g Marmeláda rybízová
- 30 g Mandle plátky
- 50 g Čokoláda na vaření
- 250 ml Mléko polotučné
- 125 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Cukr vanilka
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 720 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 34 g
- Sodík 226 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 115.4 mg
- Draslík 368.1 mg
- Vláknina 17507.4 mg
- Vitamín A 17507.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na kvásek smícháme 3 lžíce vlažného mléka se 2 lžícemi mouky, 1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Promícháme a necháme vykynout.
-
2
Mouku mírně osolíme, přidáme vykynutý kvásek, rozehřáté vlahé máslo, zbytlé mléko se dvěma rozšlehanými vejci a vanilkovým cukrem. Vypracujeme těsto.
-
3
Povrch těsta posypeme zlehka moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
-
4
Maková náplň: Mléko ohřejeme, přidáme džem, cukr, čokoládu, skořici a umletý mák. Vše chvíli povaříme.
-
5
Vykynuté těsto rozdělíme na kousky, zakulatíme je a urovnáme na plech vyložený pečicím papírem.
-
6
Po vykynutí do koláčků vymáčkneme důlek, naplníme připravenou nádivkou a ozdobíme plátky mandlí.
-
7
Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Koláčky pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut.