Makové koláčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 125 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 g Cukr krupice
  • 35 g Droždí
  • 250 g Mák mletý
  • 50 g Cukr moučkový
  • 50 g Marmeláda rybízová
  • 30 g Mandle plátky
  • 50 g Čokoláda na vaření
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Cukr vanilka
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Skořice mletá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 720 kcal
  • Sacharidy 88 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 226 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 115.4 mg
  • Draslík 368.1 mg
  • Vláknina 17507.4 mg
  • Vitamín A 17507.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na kvásek smícháme 3 lžíce vlažného mléka se 2 lžícemi mouky, 1 lžící cukru a rozdrobeným droždím. Promícháme a necháme vykynout.

  • 2

    Mouku mírně osolíme, přidáme vykynutý kvásek, rozehřáté vlahé máslo, zbytlé mléko se dvěma rozšlehanými vejci a vanilkovým cukrem. Vypracujeme těsto.

  • 3

    Povrch těsta posypeme zlehka moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.

  • 4

    Maková náplň: Mléko ohřejeme, přidáme džem, cukr, čokoládu, skořici a umletý mák. Vše chvíli povaříme.

  • 5

    Vykynuté těsto rozdělíme na kousky, zakulatíme je a urovnáme na plech vyložený pečicím papírem.

  • 6

    Po vykynutí do koláčků vymáčkneme důlek, naplníme připravenou nádivkou a ozdobíme plátky mandlí.

  • 7

    Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Koláčky pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut.

Komentáře k receptu