Domácí rohlíky
Suroviny
- 500 g Mouka polohrubá
- 25 g Droždí
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Kmín celý
- 1 polévková lžíce Sůl hrubozrnná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 466 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 11 g
- Sodík 2421 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 132.7 mg
- Draslík 311.8 mg
- Vláknina 8380.4 mg
- Vitamín A 8380.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z rozdrobeného droždí, poloviny vlažného mléka, cukru a 1 lžíce mouky připravíme kvásek.
-
2
Zbylou mouku osolíme, přidáme žloutek, vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko a vlahé rozpuštěné máslo.
-
3
Vypracujeme tužší těsto, které zpracováváme je tak dlouho, až se na povrchu tvoři bubliny. Těsto necháme na teplém místě vykynout.
-
4
Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučněném vále obdélník silný asi 0,5 cm. Z obdélníku potom nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme vždy od širší strany ke špičce. Rohliky můžeme mírně ohnout do tvaru podkovy.
-
5
Urovnáme je plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout.
-
6
Před pečením rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a kmínem.
-
7
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.