Dýničky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 775 kcal
- Sacharidy 116 g
- Tuky 26 g
- Sodík 245 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 156.9 mg
- Draslík 46.2 mg
- Vláknina 9533.7 mg
- Vitamín A 9533.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 180 °C.
-
2
Opláchnutou dýni nakrájíme na kousky a vaříme ve vodě zhruba čtvrt hodiny, až je dýně měkká. Dýni slijeme a rozmixujeme dohladka.
-
3
V misce dobře promícháme trochu vlažného mléka, 2 lžíce mouky, lžíci cukru, droždí a necháme vzejít.
-
4
V míse promícháme rozpuštěné vlahé máslo, vlažné mléko, cukr, rozmixovanou dýni, rozšlehané vejce a vzešlý kvásek. Poté postupně vmícháme mouku, v níž jsme rozmíchali sůl a nastrouhaný muškátový oříšek. Vypracujeme hladké těsto, pod utěrkou ho necháme vzejít.
-
5
Z vykynutého těsta tvoříme menší bochánky (malou část si necháme na stopky), nožem je dokola 8x nakrojíme, uprostřed uděláme důlek, do něj „zapíchneme z těsta utvořenou „stopku“, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova zhruba 25 minut.