Frgále
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 80 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 g Povidla švestková
- 500 g Tvaroh tučný
- 240 g Cukr krupice
- 50 g Cukr krupice
- 80 g Cukr krupice
- 120 g Sádlo škvařené
- 200 g Mouka polohrubá
- 60 g Droždí
- 400 g Mouka pšeničná hrubá
- 200 ml Mléko polotučné
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 928 kcal
- Sacharidy 126 g
- Tuky 38 g
- Sodík 221 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 219.4 mg
- Draslík 173.7 mg
- Vláknina 4683.3 mg
- Vitamín A 4683.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 149.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 170 °C.
-
2
Droždí rozdrobíme do misky, utřeme se lžící cukru, přidáme 2 lžíce vlažného mléka a lžíci hladké mouky. Droždí necháme na teple vzejít.
-
3
Do mísy prosejeme obě mouky (lžíci hladké odložíme na posypání těsta), přidáme vzešlý kvásek, cukr, po okraji mísy nasypeme sůl, vlijeme vlažné mléko s rozpuštěným máslem a sádlem a rozšlehanými žloutky. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí, poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout alespoň půldruhé hodiny. Během kynutí alespoň jedenkrát promícháme.
-
4
V mezičase připravíme náplně.
-
5
Tvaroh vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejcem dohladka.
-
6
Povidla rozmícháme s rumem, cukrem a jsou-li příliš tuhá, přimícháme vodu.
-
7
Z mouky, cukru a másla vypracujeme mnutím mezi prsty drobenku, kterou necháme v lednici vychladit.
-
8
Z těsta vytvoříme 4 placky, kterými vyložíme plechy, okraje uděláme vyšší, aby náplň nevytékala. Placky pomažeme náplněmi, posypeme drobenkou, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.
-
9
Když jsou koláče upečené, potřeme okraje rozpuštěným máslem.