Superperník
Suroviny
- 50 g Hrozinky
- 50 g Mandle
- 50 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka polohrubá
- 260 g Cukr krystal
- 400 ml Mléko polotučné
- 200 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do perníku
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Kakao - prášek
- 4 polévková lžíce Marmeláda višňová
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 245 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 12 g
- Sodík 38 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 23.6 mg
- Draslík 66.9 mg
- Vláknina 2563.3 mg
- Vitamín A 2563.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velký pekáč nebo plech s vysokými okraji vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 160 °C.
-
2
V míse promícháme všechny suroviny dohladka (mandle napřed spaříme, oloupeme a nasekáme nahrubo). Těsto vlijeme na připravený plech a pečeme v předehřáté troubě. Po 20 minutách teplotu snížíme na 130 °C a pečeme dozlatova. Je-li perník upečený, poznáme tak, že po vpíchnutí naostřené špejle se těsto nepřichytává.