Bylinkový chlebíček s jogurtovou polevou
Suroviny
- 310 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 280 g Cukr krupice
- 380 g Cukr moučkový
- 365 ml Jogurt bílý
- 150 ml Jogurt bílý
- 160 ml Olej slunečnicový
- 75 ml Med akátový
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Sůl mořská
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1.5 polévková lžíce Rum
- 3 polévková lžíce Brusinky sušené
- 1 polévková lžíce Meduňka
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 521 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 19 g
- Sodík 86 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 70.5 mg
- Draslík 97.4 mg
- Vláknina 2053.2 mg
- Vitamín A 2053.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 5.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 170°C. Formu na biskupský chlebíček vytřeme máslem a vysypeme moukou. Omyté sušené brusinky necháme okapat.
-
2
Omyté lístky rozmarýnu a meduňky posekáme na drobné kousky. Jogurt dáme do mísy, přidáme olej, vejce, všechna zrníčka z vanilkového lusku a ručním elektrickým šlehačem vše prošleháme, až budeme mít hladkou směs. V druhé míse si promícháme hladkou mouku se špetkou soli, jedlou sodou, špetkou muškátového oříšku a cukrem. Pak přidáme posekané bylinky. Postupně do jogurtové směsi přidáváme sypkou směs a ručním elektrický šlehačem vše vyšleháme na hladké těsto. Do těsta přimícháme brusinky, pak těsto nalijeme do připravené formy.
-
3
Chlebíček pečeme přibližně 45 minut dozlatova.
-
4
Než se korpus upeče, připravíme si jogurtovou polevu: do mísy dáme jogurt, tekutý akátový med a prosátý moučkový cukr. Vše vyšleháme na hladkou polevu.
-
5
Upečený chlebíček necháme trochu vychladnout, pak ho z formy vyklopíme a na několika místech ho propícháme párátkem a pokapeme rumem.
-
6
Povrch vychladlého chlebíčku polijeme polevou, nakrájíme na plátky a servírujeme.