Sedmikráskové citrónové cupcakes

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 300 g Máslo čerstvé
  • 270 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 675 g Cukr moučkový
  • 1.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 1.5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 hrst Sedmikráska
  • 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 4 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • 1.5 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • 4 polévková lžíce Citrónová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 337 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 85 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 69.5 mg
  • Draslík 13.5 mg
  • Vláknina 684.4 mg
  • Vitamín A 684.4 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. 4 chemicky neošetřené omyté citróny osušíme a jemně nastrouháme, pak z citrónů vymačkáme do skleničky šťávu. Sedmikrásky opatrně omyjeme, vodu setřepeme a na chvíli je dáme do skleničky s vodou, aby nám nezvadly.

  • 2

    Připravíme si citrónový krém: do jedné mísy prosijeme moučkový cukr. Do druhé mísy dáme změklé pokrájené máslo, z vanilkového lusku vyškrabaná semínka a 4 lžíce citrónové šťávy. Ručním elektrickým šlehačem směs šleháme asi 1-2 minuty do doby, až se vše krásně spojí. Pak postupně, v několika dávkách, budeme přidávat moučkový cukr. (Cukr se totiž v menších dávkách lépe zašlehá do krému.) Krém by měl být hladký a nadýchaný. Z krému odebereme necelou 1/5 a odložíme ji, protože toto množství použijeme do těsta.

  • 3

    Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, všechnu citrónovou kůru, 1.5 lžíce citrónové šťávy a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.

  • 4

    Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka.

  • 5

    Za stálého šlehání přidáme vanilku s mlékem a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se nám vše spojí. Nakonec zašleháme necelou 1/5 citrónového krému. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané. Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.

  • 6

    Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.

  • 7

    Krém vložíme ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou hubičkou.

  • 8

    Košíšky ozdobíme krémem. Krém ozdobíme květy sedmikrásek. Košíčky poklademe na tác a můžeme podávat. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu