Griliáš – karamel s oříšky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 265 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 9 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 4.8 mg
- Draslík 49.7 mg
- Vláknina 2014.4 mg
- Vitamín A 2014.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme plech, který potřeme slabou vrstvou oleje a stěrku na míchání karamelu také slabě potřeme olejem. Pak si připravíme směs posekaných oříšků, mandlí a sezamová semínka.
-
2
220g cukru nasypeme do hlubší rozehřáté pánvé, přimícháme 40ml vody a necháme cukr rozpustit při mírnější teplotě. Nemícháme, jen pánvi občas zakroužíme. Zvýšíme teplotu a jakmile začne karamel probublávat, necháme ho vařit 4-5 minut. Musí získat krásnou jantarovou barvu a musí být hladký, bez krystalků. Poté pánev s karamelem odebereme z plotny a hned do něj stěrkou zamícháme máslo.
-
3
Do karamelu s rozpuštěným máslem zamícháme semínka s oříšky, pak ho opatrně (je horký) nalijeme na připravený plech a rozetřeme na tenkou vrstvu po celém plechu. Uhladíme a necháme úplně vychladnout a ztvrdnout.
-
4
Ztvrdlý karamel - griliáš nalámeme na kousky a podáváme. Můžeme ho uchovat v dobře uzavřené dóze.