Křehký koláč s rebarborou a vanilkovým krémem
Suroviny
- 30 g Mandle
- 180 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 85 g Cukr krupice
- 100 g Cukr krupice
- 200 g Reveň (Rebarbora)
- 60 g Cukr moučkový
- 30 ml Mléko polotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Voda pitná
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 601 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 35 g
- Sodík 55 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 215.6 mg
- Draslík 126.7 mg
- Vláknina 4209 mg
- Vitamín A 4209 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme křehké těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku, kterou promícháme se špetkou soli, cukrem a mletými loupanými mandlemi. Pak přidáme pokrájené změklé máslo, rozšlehané žloutky s mlékem, vše promícháme a rukama těsto důkladně zpracujeme. Z těsta si vytvoříme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme těsto na 30 minut do chladničky.
-
2
Troubu si předehřejeme na 190°C. Koláčovou formu vytřeme máslem. Mezitím si připravíme krém a rebarboru. Rebarboru oloupeme, omyjeme, nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 2cm a vložíme je do kastrólku. Přisypeme cukr, přilijeme vodu tak, aby rebarbora byla pod hladinou. Při mírné teplotě ji povaříme 4-5 minut. Rebarboru necháme vychladnout, pak ji scedíme.
-
3
Připravíme krém: v míse vyšleháme ručním elektrickým šlehačem čerstvá vejce s cukrem a semínky z vanilkového lusku. Během šlehání přisypeme Maizenu a postupně přidáváme smetanu. Vyšleháme poměrně hustý krém.
-
4
Odpočinuté těsto na pomoučeném válu rozválíme na placku o 1-2cm větší jako je koláčová forma. Těstem vyložíme formu, pak těsto propícháme vidličkou. Na těsto poklademe scezenou rebarboru, vše pokryjeme krémem a koláč vložíme do středu trouby.
-
5
Koláč pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout, až pak ho nakrájíme na porce a servírujeme.