Vaječná paštika s čočkou
Suroviny
- 400 g Čočka vařená
- 60 g Mandle
- 100 g Máslo čerstvé
- 20 g Oříšky piniové
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 4 ks Pečivo pšeničné jemné máslové
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Šalotka
- 2 špetka Pepř cayenský
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 290 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 21 g
- Sodík 296 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 140.7 mg
- Draslík 391.2 mg
- Vláknina 10530.5 mg
- Vitamín A 10530.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.5 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 200°C. Formu srnčího hřbetu vytřeme máslem.
-
2
Očištěnou šalotku a stroužek česneku pokrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo, pak ho téměř všechno odlijeme (kromě 1 líce) do sklenice a necháme vychladnout. Cibuli s česnekem zpěníme v té samé pánvi na zbytku másla. Pak pánev odstavíme z plotny a necháme cibuli vychladnout. Z omytých snítek tymiánu a petrželky otrháme drobné lístky, které pokrájíme nadrobno. Omyté stonky řapíkatého celeru nakrájíme na malé kostičky.
-
3
Uvařenou čočku v míse promícháme s posekanými loupanými mandlemi, piniovými oříšky, s vychladlým máslem, s cibulkou, česnekem, bylinkami, celerem, přidáme rozmačkaná konzervovaná rajčata, 4 mírně rozšlehaná vejce, sůl, pepř a vše v míse promícháme.
-
4
Vaječno - čočkovou směs dáme do formy, zarovnáme ji, zakryjeme alobalem a vložíme do středu předehřáté trouby. Paštiku pečeme přibližně 45-55 minut dozlatova.
-
5
Upečenou paštiku necháme vychladnout, pak ji nakrájíme na porce a podáváme s čerstvým křupavým pečivem. Dobrou chuť.