Zelnáčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 300 g Zelí kysané
  • 20 g Droždí
  • 300 g Mouka žitná celozrnná
  • 150 g Směs Promix T
  • 300 ml Voda pitná
  • 50 ml Voda pitná
  • 80 ml Olej rostlinný
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Cibule
  • 2 polévková lžíce Mák - semena
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 501 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 527 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 64 g
  • Cholesterol 11.3 mg
  • Draslík 639.6 mg
  • Vláknina 28041.2 mg
  • Vitamín A 28041.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.1 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, slaninu nakrájíme nadrobno, zelí slijeme a překrájíme.

  • 2

    Na oleji osmažíme cibuli a slaninu dozlatova, opepříme, přimícháme zelí a zvolna dusíme, až se vydusí všechna voda.

  • 3

    Do misky rozdrobíme droždí, utřeme s cukrem, přimícháme lžíci vlažné vody a lžíci mouky. Necháme droždí vzejít.

  • 4

    Do mísy prosejeme obě mouky, vmícháme sůl, kmín, vykynutý kvásek, promícháme, přidáme vychladlé udušené zelí, a tolik vlažné vody, abychom vypracovali hladké, nelepivé těsto. Pod utěrkou necháme na teple kynout.

  • 5

    Vykynuté těsto zpracujeme na vále, rozdělíme na kousky, roztáhneme do placek, klademe na plech, potřeme vodou a posypeme mákem. Placky přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut.

  • 6

    Placky v troubě předehřáté na 170 °C pečeme zhruba 15 minut.

Komentáře k receptu