Zelnáčky
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 300 g Zelí kysané
- 20 g Droždí
- 300 g Mouka žitná celozrnná
- 150 g Směs Promix T
- 300 ml Voda pitná
- 50 ml Voda pitná
- 80 ml Olej rostlinný
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 2 polévková lžíce Mák - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 22 g
- Sodík 527 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 11.3 mg
- Draslík 639.6 mg
- Vláknina 28041.2 mg
- Vitamín A 28041.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.1 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, slaninu nakrájíme nadrobno, zelí slijeme a překrájíme.
-
2
Na oleji osmažíme cibuli a slaninu dozlatova, opepříme, přimícháme zelí a zvolna dusíme, až se vydusí všechna voda.
-
3
Do misky rozdrobíme droždí, utřeme s cukrem, přimícháme lžíci vlažné vody a lžíci mouky. Necháme droždí vzejít.
-
4
Do mísy prosejeme obě mouky, vmícháme sůl, kmín, vykynutý kvásek, promícháme, přidáme vychladlé udušené zelí, a tolik vlažné vody, abychom vypracovali hladké, nelepivé těsto. Pod utěrkou necháme na teple kynout.
-
5
Vykynuté těsto zpracujeme na vále, rozdělíme na kousky, roztáhneme do placek, klademe na plech, potřeme vodou a posypeme mákem. Placky přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut.
-
6
Placky v troubě předehřáté na 170 °C pečeme zhruba 15 minut.