Křehký meruňkový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 500 g Meruňky
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 ml Voda pitná
  • 1 špetka Sůl
  • 1 balení Cukr vanilka
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 254 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 30 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 15 mg
  • Draslík 162.1 mg
  • Vláknina 4075 mg
  • Vitamín A 4075 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.3 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z hladké mouky, nakrájeného másla, špetky soli, jedné lžíce cukru a asi půl skleničky studené vody rychle vypracujeme křehké těsto. Necháme chvíli v chladu odpočinout.

  • 2

    Na náplň nakrájíme na kousky asi třetinu meruněk a se zbylými dvěma lžícemi cukru a vanilkovým cukrem je na mírném plameni krátce podusíme.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Vytvoříme malý okraj a dno těsta propícháme vidličkou. Rozprostřeme na něj podušené meruňky a poklademe polovinami zbylých meruněk. Mírně pocukrujeme krupicovým cukrem, vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut – dokud není těsto propečené a ovoce nezačíná po okrajích karamelizovat.

  • 4

    Koláč podáváme lehce poprášený moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu