Vohrnoušky
Suroviny
- 150 g Borůvky
- 70 g Máslo čerstvé
- 80 g Máslo čerstvé
- 250 g Tvaroh tučný
- 80 g Cukr krupice
- 500 g Mouka polohrubá
- 70 g Cukr moučkový
- 60 g Cukr moučkový
- 300 ml Mléko polotučné
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Droždí
- 0.5 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Hrozinky
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 610 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 24 g
- Sodík 225 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 82 g
- Cholesterol 179.1 mg
- Draslík 249.4 mg
- Vláknina 6111.1 mg
- Vitamín A 6111.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 115.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 160 °C.
-
2
Mouku prosejeme do mísy, uděláme ve středu důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme několika lžícemi vlahého mléka a necháme vzejít. Poté přidáme rozpuštěné máslo a zbylé suroviny na těsto a dobře vypracujeme. Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme a necháme na teple kynout. V průběhu kynutí 2× promísíme.
-
3
V mezičase připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh smícháme s cukry, žloutkem, strouhanou citronovou kůrou, rumem a rozinkami.
-
4
Vykynuté těsto vyklopíme na vál. Oddělujeme stejně velké kousky, okraje vytáhneme do stran. Doprostřed dáme tvarohovou náplň, na ni omyté a okapané borůvky. Ze stran těsto zmáčkneme, aby vznikla lodička, na jejímž vršku budou vidět borůvky.
-
5
Lodičky klademe na plech, ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě pečeme dozlatova. Upečené poprášíme moučkovým cukrem.