Vohrnoušky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 150 g Borůvky
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 250 g Tvaroh tučný
  • 80 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 70 g Cukr moučkový
  • 60 g Cukr moučkový
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Droždí
  • 0.5 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Hrozinky
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 610 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 225 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 82 g
  • Cholesterol 179.1 mg
  • Draslík 249.4 mg
  • Vláknina 6111.1 mg
  • Vitamín A 6111.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 115.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 160 °C.

  • 2

    Mouku prosejeme do mísy, uděláme ve středu důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme několika lžícemi vlahého mléka a necháme vzejít. Poté přidáme rozpuštěné máslo a zbylé suroviny na těsto a dobře vypracujeme. Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme a necháme na teple kynout. V průběhu kynutí 2× promísíme.

  • 3

    V mezičase připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh smícháme s cukry, žloutkem, strouhanou citronovou kůrou, rumem a rozinkami.

  • 4

    Vykynuté těsto vyklopíme na vál. Oddělujeme stejně velké kousky, okraje vytáhneme do stran. Doprostřed dáme tvarohovou náplň, na ni omyté a okapané borůvky. Ze stran těsto zmáčkneme, aby vznikla lodička, na jejímž vršku budou vidět borůvky.

  • 5

    Lodičky klademe na plech, ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě pečeme dozlatova. Upečené poprášíme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu