Fudge s karamelkami a oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 55 g Máslo čerstvé
  • 390 g Bonbóny karamelové
  • 125 g Arašídová pomazánka
  • 210 g Arašídy
  • 670 g Čokoláda hořká
  • 390 g Salko
  • 30 g Rýžové křupky
  • 45 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1.5 polévková lžíce Kukuřičný sirup
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 431 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 98 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 7.1 mg
  • Draslík 82.3 mg
  • Vláknina 1785 mg
  • Vitamín A 1785 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Alobalem vyložíme zapékací mísu o rozměrech 23 x 23 cm, alobal postříkáme olejem ve spreji.

  • 2

    Do mísy, vhodné pro vložení do mikrovlnné trouby, vlijeme slazené kondenzované mléko, přidáme tři čtvrtiny nadrobno nakrájené tmavé čokolády, máslo, 70 gramů arašídové pomazánky a sůl. Promícháme a mísu vložíme na minutu do mikrovlnné trouby a znovu zamícháme. Pokud ve směsi zůstaly kousky nerozpuštěné čokolády, zapneme mikrovlnnou troubu na dalších dvacet vteřin, znovu zamícháme a případně přidáme dalších dvacet vteřin. Vmícháme do hmoty rýžové křupinky a hmotu urovnáme do připravené mísy s alobalem. Uhladíme povrch a na půl hodiny mísu uložíme do chladničky.

  • 3

    Mezitím se pustíme do přípravy oříškového karamelu. Vybalíme měkké karamely, dáme je do mísy vhodné pro mikrovlnnou troubu a v půlminutových intervalech je zahříváme, dokud se nerozehřejí. Pak přidáme nahrubo nakrájené solené arašídy, které mícháme, dokud nejsou zcela pokryté karamelem. Nalijeme karamel na vrstvu fudge a uhladíme. Na dvacet minut uložíme mísu do chladničky a mezitím si připravíme čokoládovo-arašídovou polevu. Zbylou arašídovou pomazánku, zbývající čokoládu a kukuřičný sirup zahřejeme na 30 vteřin v mikrovlnné troubě a promícháme. Pokračujeme po dalších 30 ti vteřinách, dokud se čokoláda nerozehřeje. Přidáme smetanu ohřátou na pokojovou teplotu a šleháme, dokud není poleva lesklá a hladká.

  • 4

    Nalijeme čokoládovou polevu na vrstvu oříškového karamelu a uhladíme. Mísu pak vložíme alespoň na 45 minut do chladničky.

  • 5

    Vyjmeme ztuhlé fudge z mísy a odstraníme z něj alobal. Získali jsme asi 1570 gramů výborného fudge. Nakrájíme je velkým ostrým nožem na kostičky 2,5 x 2,5 cm, bonbony pečlivě zabalíme a v uzavřené vzduchotěsné nádobě je uložíme do chladničky. Takto nám vydrží až týden, poté rýžové křupinky rozměknou. Bonbony nepodáváme ihned po vyjmutí z chladničky, necháme je dojít do pokojové teploty.

Komentáře k receptu