Podzimní karamely

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 110 g Máslo čerstvé
  • 300 g Kukuřičný sirup
  • 390 g Cukr krupice
  • 335 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 ks Skořice celá
  • 6 ks Hřebíček
  • 1 ks Nové koření celé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 241 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 53 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 33.4 mg
  • Draslík 25.8 mg
  • Vláknina 5802.2 mg
  • Vitamín A 5802.2 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Alobalem vyložíme zapékací mísu o rozměrech 20 x 20 cm a alobal postříkáme olejem ve spreji.

  • 2

    Rozpůlíme po délce vanilkový lusk a vyškrábneme dřeň.

  • 3

    Do rendlíku vložíme 60 gramů másla, vanilkový lusk i dřeň, drcené hřebíčky, celou skořici, drcené nové koření a smetanu ke šlehání a na mírném ohni přivedeme k varu. Odstavíme rendlík, přiklopíme ho dobře těsnící pokličkou a necháme půl hodiny stát, aby se chuti prolnuly.

  • 4

    Smícháme světlý kukuřičný sirup a krupicový cukr v rendlíku o objemu 3,6 litru a mícháme na středně velkém ohni, dokud se nerozpustí cukr a směs nezačne vřít. Přiklopíme rendlík pokličkou a vaříme 4 minuty, aby kondenzovaná pára smyla krystalizovaný cukr ze stěny rendlíku.

  • 5

    Sundáme pokličku a do sirupu vložíme cukrářský teploměr. Bez míchání zahříváme na 160 °C a potom do něj opatrně přes sítko vlijeme teplou smetanu. Odstraníme vanilkový lusk, skořici a nové koření. Směs bude hodně stříkat a bublat a klesne teplota.

  • 6

    Karamel zahříváme, mícháme, dokud se nezahřeje na 121 °C, máme-li rádi měkké, žvýkací karamely. Pokud chceme karamely tužší, zahříváme až na teplotu 124 °C.

  • 7

    Odstavíme rendlík a vmícháme do karamelu zbývající máslo, vanilkovou příchuť a sůl. Nalijeme karamel do připravené zapékací mísy a při pokojové teplotě ho necháme ztuhnout - nejméně 4 hodiny, ideálně však přes noc.

  • 8

    Vyklopíme ztuhlý karamel na pracovní plochu a odstraníme z něj alobal. Krájíme ho velkým ostrým nožem na čtverečky a ty zabalíme jednotlivě do svačinového papíru, aby se neslepily a nepomačkaly. Karamely můžeme uchovávat v uzavřené vzduchotěsné nádobě až 14 dní.

Komentáře k receptu