Větrníčky s karamelovým krémem
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Tuk Hera jedlý
- 100 g Cukr krupice
- 220 g Cukr krupice
- 40 g Cukr moučkový
- 220 g Cukr moučkový
- 40 g Pudink vanilkový
- 350 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 500 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1386 kcal
- Sacharidy 132 g
- Tuky 88 g
- Sodík 3479 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 99 g
- Cholesterol 411.5 mg
- Draslík 106.8 mg
- Vláknina 2625 mg
- Vitamín A 2625 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 200 °C.
-
2
V hrnci rozpustíme Heru v horké vodě se solí. Poté vsypeme mouku, kterou zahříváme a neustále mícháme, až se leskne a nechytá se hrnce. Těsto za občasného promíchání necháme vychladnout.
-
3
Do vychladlého těsta postupně vmícháme vejce i bílky. Těsto dáme do cukrářského sáčku a na plechu tvoříme malé hromádky. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut, poté teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě asi 15 minut. Troubu během pečení neotvíráme.
-
4
Upečené větrníčky necháme vychladnout, překrojíme a plníme krémem.
-
5
Na krém na pánvi rozpustíme krupicový cukr, vmícháme 200 ml smetany a za stálého míchání rozvaříme.
-
6
V kastrolu smícháme zbylou smetanu, žloutek s pudinkovým práškem, přilijeme hotový karamel, šleháme až k varu. Povaříme zhruba 2 minuty a za občasného míchání necháme vychladnout.
-
7
V mixeru ušleháme moučkový cukr se změklým máslem a vanilkovým cukrem. Postupně přimícháme vychladlý karamelový krém. Krémem plníme větrníčky.
-
8
Na polevu v kastrolu rozpustíme krupicový cukr, přilijeme mléko a povaříme za stálého míchání.
-
9
Do misky prosejeme moučkový cukr, ten zalijeme karamelem a dobře promícháme. Vzniklou polevou větrníčky přelijeme.