Domácí chlebík plný semínek
Suroviny
- 250 g Ovesné vločky
- 125 g Otruby pšeničné
- 375 ml Voda pitná
- 50 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 6 polévková lžíce Slunečnice - semena
- 2 polévková lžíce Len hnědý Bio
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- 2 polévková lžíce Chia semena
- 3 polévková lžíce Dýňová semínka
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 211 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 10 g
- Sodík 200 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 177.3 mg
- Vláknina 17142.4 mg
- Vitamín A 17142.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na chleba vyložíme pečícím papírem (nebo použijeme silikonovou formu).
-
2
Připravíme si těsto: do mísy nasypeme 250g ovesných vloček, 50g otrub, slunečnicová, lněná a sezamová semínka, chia semínka a pokrájená dýňová semínka, sůl, olej a vlažnou vodu. Těsto v míse důkladně propracujeme, zakryjeme ho utěrkou a necháme 1 hodinu odpočinout.
-
3
Troubu si předehřejeme na 175°C. Odpočinuté těsto dáme do chlebové formy a vložíme ho do středu předehřáté trouby.
-
4
Semínkový chlebík pečeme přibližně 40-45 minut. Během pečení těsto 2-3x potřeme vlažnou vodou. Pečeme ho dozlatova. Po 45 minutách ho vyjmeme z trouby, vaklopíme na plech s pečícím papírem a dopečeme tak spodní stranu dozlatova. Chlebík po vychladnutí nakrájíme na porce, bude křupavý, chutná nejvíce čerstvý.