Harlekýn s krémem s vaječným koňakem
Suroviny
- 400 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 280 g Cukr krupice
- 150 g Cukr krupice
- 150 g Mouka polohrubá
- 70 g Čokoláda 70% kakao
- 25 g Pudink vanilkový
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 dl Mléko polotučné
- 4 polévková lžíce Kakao - prášek
- 8 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Koňak vaječný
- 2 polévková lžíce Hrubá mouka pšeničná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1108 kcal
- Sacharidy 102 g
- Tuky 73 g
- Sodík 84 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 98 g
- Cholesterol 459.5 mg
- Draslík 176.6 mg
- Vláknina 16063.3 mg
- Vitamín A 16063.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 80.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech s vysokým okrajem vymažeme máslem a vysypeme moukou. Bílky ušleháme do tuhé pěny.
-
2
Cukr smícháme s kakaem a ušleháme v mixeru se žloutky a horkou vodou do pěny.
-
3
Pěnu přelijeme do mísy a po částech smícháme mouku a na závěr pevný sníh z bílků.
-
4
Těsto vlijeme na plech a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme, až těsto zezlátne. Zda je hotové zjistíme vpíchnutím špejle do těsta. Pokud se nelepí, je těsto hotové.
-
5
Na krém polovinu mléka smícháme s polovinou cukru a dáme vařit. Ve zbylém mléce rozmícháme pudinkový prášek, který zašleháme do vroucího mléka a necháme přejít varem. Pudink za občasného míchání necháme vychladnout.
-
6
V mezičase zbylý cukr utřeme se změklým máslem a vaječným koňakem do pěny. Máslový krém po částech zamícháme do pudinku (pudink i krém musejí mít stejnou teplotu).
-
7
Harlekýn zdobíme krémem pomocí zdobicího sáčku a sypeme jemně strouhanou čokoládou.