Pražský koláč s vanilkovým krémem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Cukr krupice
- 250 g Mouka polohrubá
- 30 g Droždí
- 250 g Majonéza
- 200 g Mouka pšeničná hrubá
- 150 ml Mléko polotučné
- 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Mléko kokosové
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Cukr skořicový
- 1 polévková lžíce Potravinářský škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2265 kcal
- Sacharidy 199 g
- Tuky 153 g
- Sodík 680 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 111 g
- Cholesterol 329.9 mg
- Draslík 422.4 mg
- Vláknina 9537.5 mg
- Vitamín A 9537.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 7.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 64.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnku rozdrobíme droždí, přimícháme cukr, vlažné mléko a na teple necháme vzejít. V míse promícháme obě mouky se solí, majonézou a jedním rozšlehaným vejcem. Přimícháme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které se nechytá vařečky. Pod utěrkou necháme těsto na teple kynout asi 45 minut.
-
2
Troubu předehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
-
3
Z vykynutého těsta vyválíme dvě kola, která přeneseme na plech a necháme ještě asi 10 minut kynout.
-
4
V mezičase připravíme drobenku promnutím pokrájeného másla s ostatními surovinami.
-
5
Vykynuté placky potřeme druhým rozšlehaným vejcem, posypeme rovnoměrně drobenkou a skořicovým cukrem. V troubě pečeme zhruba 20 minut.
-
6
Než se placky upečou, připravíme krém. Mléko vlijeme do hrnce (necháme si stranou 2 lžíce), vsypeme studené, na kostky nakrájené máslo a oba cukry. Na mírném plameni za častého míchání zahříváme. V hrnečku rozmícháme škrob s 2 lžícemi mléka a vlijeme do horkého mléka s máslem. Za stálého míchání necháme krém přejít varem, aby zhoustl. Poté krém necháme vychladnout, často jej promícháváme, aby se neutvořil škraloup.
-
7
Smetanu ušleháme, aby byla hodně tuhá, a po částech ji opatrně vmícháme do vychladlého krému.
-
8
Upečené placky necháme vychladnout, poté je podélně rozřízneme a plníme krémem.