Dušená zelenina ze zahrádky
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 80 g Kedlubna
- 100 g Mrkev kořen
- 80 g Petržel kořen
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Cibule lahůdková
- 3 špetka Pepř bílý
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 30%
- 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Smetana zakysaná extra light
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 259 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 15 g
- Sodík 364 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 251.3 mg
- Draslík 838.4 mg
- Vláknina 13047.4 mg
- Vitamín A 13047.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 122.9 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme zeleninu ze zahrádky: malou mrkev, menší kedlubnu, petržel, 1/4 celeru, lahůdkovou cibuli, papriku a zralá rajčata. Mrkev, kedlubnu, 1kořen petržele a kousek celeru nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli na kolečka, rajčata na čtvrtky a papriky na proužky.
-
2
V pánvi na oleji s máslem nejdříve zpěníme cibuli, pak k ní přidáme ostatní zeleninu, kromě rajčat. Krátce vše s cibulí restujeme a pak pod poklicí při mírnější teplotě zeleninu dusíme téměř doměkka. Nakonec přidáme rajčata, dusíme je přibližně 3 minuty.
-
3
V míse rozmícháme vejce s nastrouhaným sýrem, zakysanou smetanou, solí, pepřem a touto směsí zeleninu zalijeme a pod poklicí dusíme do doby, až zatuhne. Občas ji ze spodu podebereme, aby se nepřipálila.
-
4
Takto připravenou zeleninu podáváme teplou i vychladlou. Dobrou chuť.