Salát z květáku a brokolice s jogurtovo-česnekovým dipem
Suroviny
- 200 g Brokolice
- 200 g Květák
- 100 g Jogurt nízkotučný
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Olej olivový extra panenský
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 111 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 3 g
- Sodík 1049 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 4.6 mg
- Draslík 752.5 mg
- Vláknina 9619.6 mg
- Vitamín A 9619.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 139.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody se solí. Květák a brokolici rozebereme na drobné růžičky, promyjeme je v sítu pod vodou a vložíme je vroucí vody. Vaříme je 4-6 minut, poté je vyjmeme, znovu promyjeme pod tekoucí studenou vodou, necháme okapat a dáme je do misky vychladnout.
-
2
Připravíme si česnekový dip: v druhé misce rozmícháme bílý jogurt s pár kapkami olivového oleje, lahůdkovou smetanou, sůl, pepř a utřené stroužky česneku. Omyjeme petrželovou nať, pokrájíme ji nadrobno a přimícháme ji do jogurtového dipu.
-
3
Brokolici s květákem přelijeme dipem, zlehka vše promícháme a podáváme.