Slaný závin s mletým masem a kysaným zelím
Suroviny
- 500 g Listové těsto
- 250 g Zelí kysané
- 500 g Vepřové maso mleté
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 10.5 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sezam - semena
- 1 polévková lžíce Kmín celý
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 497 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 34 g
- Sodík 112 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 125.1 mg
- Draslík 366.4 mg
- Vláknina 5873.3 mg
- Vitamín A 5873.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Do mísy dáme mleté libové vepřové maso (plecko nebo krkovici). Očištěné 2 cibule pokrájíme nadrobno. 1 cibuli a prolisované 3 stroužky česneku přidáme k masu. Dochutíme ho solí, pepřem, majoránkou a přidáme ještě celé vejce. Masovou směs důkladně promícháme. Kysané zelí (podle kyselosti případně propláchnuté) necháme ze šťávy odkapat, v misce zelí dochutíme cukrem, pepřem a promícháme.
-
2
Listové těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 2 kusy. Z každého vyválíme plát ve tvaru obdélníku. Každý plát posypeme strouhankou, potřeme připraveným masem, na maso poklademe tenkou vrstvu zbylé pokrájené cibule a zelí. Okraje závinu přehneme dovnitř min. 3-4 cm. Pak těsto zavineme, opatrně oba záviny dáme na plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme jeden závin sezamovými semínky, druhý kmínem a plech dáme do středu trouby.
-
3
Záviny pečeme pomalu, asi 30 minut. Po 15-20 minutách záviny překryjeme pečícím papírem, aby se povrch nepřipálil a pečeme dozlatova, až zlatohněda, přibližně dalších 10 minut.
-
4
Hotové záviny nakrájíme na porce, podáváme je teplé i studené.