Kopřivová nádivka v kůzlečím hrudí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 200 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 200 g Slanina vepřová
  • 300 g Játra vepřová
  • 2 kávová lžička Kmín celý
  • 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Sůl bylinková
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Kůzlečí hrudí
  • 8 ks Rohlíky bílé
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 hrnek Kopřiva
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 651 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 503 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 322.7 mg
  • Draslík 411.7 mg
  • Vláknina 14991.1 mg
  • Vitamín A 14991.1 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 160°C.

  • 2

    Kůzlečí hrudí omyjeme, osušíme, zevnitř hrudí potřeme rozpuštěným máslem a celé osolíme.

  • 3

    Připravíme si nádivku: rohlíky pokrájíme na kostky a dáme je do mísy. Očištěnou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Omyté mladé kopřivy, petrželovou nať omyjeme a drobně posekáme. Vepřová játra omyjeme a naškrabeme. Čerstvá vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Žloutky si v misce vymícháme s bylinkovým máslem do pěny. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. K rohlíkům nejdříve přidáme utřené žloutky a játra, promícháme, přidáme kopřivy, petrželku, cibuli, česnek, sůl, čerstvě pomletý pepř, zlehka do ní zapracujeme sníh z bílku a nádivku promícháme. Hrudí naplníme nádivkou, uzavřeme ho nerezovými jehlicemi a zvenku kůzlecí hrudí posypeme kmínem. Vložíme ho do pekáče, na hrudí položíme plátky slaniny, pekáč zakryjeme poklicí a dáme do trouby. Pečeme pomalu 3 hodiny. Během pečení přibližně každou hodinu maso polejeme výpekem a obrátíme. 10-15 minut před koncem pečení zvýšíme teplotu na 200°C a pekáč odkryjeme. Hrudí s nádivkou podáváme teplé i studené.

Komentáře k receptu