Kopřivová nádivka v kůzlečím hrudí
Suroviny
- 200 g Slanina vepřová
- 300 g Játra vepřová
- 2 kávová lžička Kmín celý
- 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Sůl bylinková
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Kůzlečí hrudí
- 8 ks Rohlíky bílé
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 stroužek Česnek
- 1 hrnek Kopřiva
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 37 g
- Sodík 503 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 322.7 mg
- Draslík 411.7 mg
- Vláknina 14991.1 mg
- Vitamín A 14991.1 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 160°C.
-
2
Kůzlečí hrudí omyjeme, osušíme, zevnitř hrudí potřeme rozpuštěným máslem a celé osolíme.
-
3
Připravíme si nádivku: rohlíky pokrájíme na kostky a dáme je do mísy. Očištěnou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Omyté mladé kopřivy, petrželovou nať omyjeme a drobně posekáme. Vepřová játra omyjeme a naškrabeme. Čerstvá vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Žloutky si v misce vymícháme s bylinkovým máslem do pěny. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. K rohlíkům nejdříve přidáme utřené žloutky a játra, promícháme, přidáme kopřivy, petrželku, cibuli, česnek, sůl, čerstvě pomletý pepř, zlehka do ní zapracujeme sníh z bílku a nádivku promícháme. Hrudí naplníme nádivkou, uzavřeme ho nerezovými jehlicemi a zvenku kůzlecí hrudí posypeme kmínem. Vložíme ho do pekáče, na hrudí položíme plátky slaniny, pekáč zakryjeme poklicí a dáme do trouby. Pečeme pomalu 3 hodiny. Během pečení přibližně každou hodinu maso polejeme výpekem a obrátíme. 10-15 minut před koncem pečení zvýšíme teplotu na 200°C a pekáč odkryjeme. Hrudí s nádivkou podáváme teplé i studené.