Kakaovo-kávový dort s kaštanovým pyré

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 62 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 21 g Káva mletá
  • 120 g Kakao - prášek
  • 230 g Cukr krupice
  • 260 g Kaštanové pyré
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 230 ml Mléko odtučněné
  • 230 ml Káva mletá
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 kávová lžička Soda jedlá
  • 2 kávová lžička Vanilkový extrakt
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 222 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 96 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 30.7 mg
  • Draslík 520.2 mg
  • Vláknina 14588.1 mg
  • Vitamín A 14588.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Uvaříme silnou kávu a necháme ji vychladnout.

  • 2

    Do mísy prosejeme hladkou mouku s kakaem, práškem do pečiva a jedlou sodou. Promícháme, přisypeme cukr, přidáme vanilkovou esenci, kaštanové pyré a rozšlehaná vejce. Znovu promícháme, přilejeme mléko a vypracujeme těsto. Nakonec postupně za stálého míchání přilijeme studenou kávu a těsto důkladně vymícháme.

  • 3

    Těsto vlijeme do uzavíratelné vymazané formy, povrch těsta uhladíme a formu s těstem vložíme do středu trouby. Pečeme 45 minut. V polovině pečení můžeme povrch dortu zakrýt pečícím papírem. Špejlí píchneme do dortu, abychom zjistili, že je dort upečený (nesmí se na špejli těsto nalepit).

  • 4

    Upečený dort necháme 5 minut chladnout, pak formu otevřeme a odstraníme. Dort poprášíme kakaem, po vychladnutí ho rozkrájíme na porce, které dáme na servírovací talířky a podáváme.

Komentáře k receptu