Kakaovo-kávový dort s kaštanovým pyré
Suroviny
- 21 g Káva mletá
- 120 g Kakao - prášek
- 230 g Cukr krupice
- 260 g Kaštanové pyré
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 230 ml Mléko odtučněné
- 230 ml Káva mletá
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 kávová lžička Soda jedlá
- 2 kávová lžička Vanilkový extrakt
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 222 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 3 g
- Sodík 96 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 30.7 mg
- Draslík 520.2 mg
- Vláknina 14588.1 mg
- Vitamín A 14588.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Uvaříme silnou kávu a necháme ji vychladnout.
-
2
Do mísy prosejeme hladkou mouku s kakaem, práškem do pečiva a jedlou sodou. Promícháme, přisypeme cukr, přidáme vanilkovou esenci, kaštanové pyré a rozšlehaná vejce. Znovu promícháme, přilejeme mléko a vypracujeme těsto. Nakonec postupně za stálého míchání přilijeme studenou kávu a těsto důkladně vymícháme.
-
3
Těsto vlijeme do uzavíratelné vymazané formy, povrch těsta uhladíme a formu s těstem vložíme do středu trouby. Pečeme 45 minut. V polovině pečení můžeme povrch dortu zakrýt pečícím papírem. Špejlí píchneme do dortu, abychom zjistili, že je dort upečený (nesmí se na špejli těsto nalepit).
-
4
Upečený dort necháme 5 minut chladnout, pak formu otevřeme a odstraníme. Dort poprášíme kakaem, po vychladnutí ho rozkrájíme na porce, které dáme na servírovací talířky a podáváme.