Ledové osvěžení - limetkový sorbet
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 135 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 0 g
- Sodík 11 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 38.8 mg
- Vláknina 2100 mg
- Vitamín A 2100 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a osušíme chemicky neošetřené 2 limetky a 4-5 citrónů (podle velikosti a kvality). Ze 2 limetek nastrouháme do misky kůru a odložíme ji. Pak z limetek vymačkáme šťávu a přilijeme ji do hrnce s 1 litrem studené vody. Do vody přisypeme krupicový cukr a přivedeme ji k varu, přidáme limetkovou kůru a vaříme pomalu do doby, až se cukr rozpustí. Občas vodu s cukrem promícháme. Když máme cukr rozvařený, hrnec z plotny odstavíme.
-
2
Mezitím vymačkáme z citrónů šťávu, potřebujeme získat 350ml šťávy. Pak šťávu zamícháme do cukrové vody a necháme ji vychladnout. Po vychlazení ji přelijeme do mělké mrazuvzdorné nádoby a vložíme ji do mrazničky zmrznout. Když se kolem okrajů vytvoří krystalky, tak směs vyndáme z mrazničky, vidličkou ji promícháme a znovu dáme zamrazit. Tento postup opakujeme několikrát - do doby, až z nádoby úplně zmizí tekutina.
-
3
Vzniklý zmrzlý dezert - sorbet - chvíli před podáváním vyndáme z mrazničkya když trochu poleví, nabereme ho malou naběračkou, kopečky sorbetu vložíme do pohárů a hned servírujeme.