Křupavý ledový oříško-čokoládový dort
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 792 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 52 g
- Sodík 94 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 93.8 mg
- Draslík 130.7 mg
- Vláknina 5983.8 mg
- Vitamín A 5983.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z pečícího papíru si nakreslíme a vystřihneme 3 kruhy o stejném průměru, jako je dno dortové formy (přibližně 20cm). Troubu si předehřejeme na 180°C.
-
2
V mixéru rozmixujeme lískové oříšky se 200g cukru. Bílky z čerstvých vajec vyšleháme na tuhý sníh, v polovině šlehání do bílků přidáme 75g cukru, aby sníh byl tuhý a ten zlehka zapracujeme do oříšků. Oříškovou směs rozdělíme na 3 díly. Každý díl pečícího papíru dáme na plech a potřeme oříškovou směsí. Korpusy pečeme 25-30 minut. Upečené pláty poklademe na vlhké utěrky, aby se lehce daly z pečícího papíru sejmout.
-
3
V mixéru rozmixujeme kávovou zmrzlinu na jemný krém, kterým potřeme každý upečený oříškový korpus. První korpus položíme na dortovou mísu. Ne něj pak položíme druhý a třetí korpus. Takto připravený dort vložíme do mrazničky na 4 hodiny zmrazit.
-
4
Před podáváním si v misce, kterou položíme do horké vodní lázně, rozpustíme čokoládu, přimícháme do ní kávový likér a necháme ji vychladnout. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku. Když je rozpuštěná čokoláda vychladlá, zamícháme do ní šlehačku.
-
5
Zmrzlý dort vyjmeme z mrazničky, povrch i boky potřeme čokoládovým krémem, povrch jemně posypeme kakaem a dort dáme zpět do lednice.
-
6
Před podáváním dort vyjmeme z lednice a necháme ho v pokojové teplotě 15 minut. Krájíme ostrým širokým nožem, dort je křupavý a má vyjímečnou chuť.