Křupavý ledový oříško-čokoládový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 105 g Ořechy lískové
  • 275 g Čokoláda 70% kakao
  • 275 g Cukr moučkový
  • 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 30 ml Likér kávový
  • 5 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 l Zmrzlina kávová
  • 1 polévková lžíce Kakao
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 792 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 94 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 93.8 mg
  • Draslík 130.7 mg
  • Vláknina 5983.8 mg
  • Vitamín A 5983.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z pečícího papíru si nakreslíme a vystřihneme 3 kruhy o stejném průměru, jako je dno dortové formy (přibližně 20cm). Troubu si předehřejeme na 180°C.

  • 2

    V mixéru rozmixujeme lískové oříšky se 200g cukru. Bílky z čerstvých vajec vyšleháme na tuhý sníh, v polovině šlehání do bílků přidáme 75g cukru, aby sníh byl tuhý a ten zlehka zapracujeme do oříšků. Oříškovou směs rozdělíme na 3 díly. Každý díl pečícího papíru dáme na plech a potřeme oříškovou směsí. Korpusy pečeme 25-30 minut. Upečené pláty poklademe na vlhké utěrky, aby se lehce daly z pečícího papíru sejmout.

  • 3

    V mixéru rozmixujeme kávovou zmrzlinu na jemný krém, kterým potřeme každý upečený oříškový korpus. První korpus položíme na dortovou mísu. Ne něj pak položíme druhý a třetí korpus. Takto připravený dort vložíme do mrazničky na 4 hodiny zmrazit.

  • 4

    Před podáváním si v misce, kterou položíme do horké vodní lázně, rozpustíme čokoládu, přimícháme do ní kávový likér a necháme ji vychladnout. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku. Když je rozpuštěná čokoláda vychladlá, zamícháme do ní šlehačku.

  • 5

    Zmrzlý dort vyjmeme z mrazničky, povrch i boky potřeme čokoládovým krémem, povrch jemně posypeme kakaem a dort dáme zpět do lednice.

  • 6

    Před podáváním dort vyjmeme z lednice a necháme ho v pokojové teplotě 15 minut. Krájíme ostrým širokým nožem, dort je křupavý a má vyjímečnou chuť.

Komentáře k receptu