Koňakovo-oříšková kolečka
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Ořechy brazilské
- 100 g Čokoláda na vaření
- 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Cukr moučkový
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Koření pěti vůní
- 1 polévková lžíce Martell cognac
- 3 polévková lžíce Martell cognac
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 270 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 19 g
- Sodík 26 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 60 mg
- Draslík 36.4 mg
- Vláknina 2797.5 mg
- Vitamín A 2797.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pracovní ploše zpracujeme mouku se žloutkem, cukrem, solí, nakrájeným změklým máslem, mletými para ořechy a koňakem. Z dobře vypracovaného těsta vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut v chladu odpočinout.
-
2
Těsto rozválíme na plát silný asi 3mm a vykrájíme z něj asi 40 koleček. Urovnáme je na plechy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C 8-10 minut. Po upečení necháme vychladnout.
-
3
Příprava náplně: V kastrůlku svaříme smetanu, odstavíme z plotny a přidáme nalámanou čokoládu. Když se rozpustí, vmícháme koňak a koření. Necháme vychladnout a potom ještě chladíme 30 minut v ledničce.
-
4
Připravenou čokoládovou náplň vyšleháme do pěny a naneseme ji na polovinu koleček. Přiklopíme zbylými kolečky a cukroví necháme do podávání v chladu.