Osvěžující pomerančový dezert
Suroviny
- 90 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 105 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Cukr moučkový
- 140 g Cukr moučkový
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Rum
- 2 kávová lžička Tresť vanilková
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Pomeranče
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 ks Pomeranč červený
- 1 špetka Sůl
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 432 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 23 g
- Sodík 89 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 228.9 mg
- Draslík 99.4 mg
- Vláknina 1644.9 mg
- Vitamín A 1644.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme krém: v misce rozšleháme čerstvá vejce. Z velkého, dobře omytého a osušeného pomeranče nastrouháme najemno kůru. Pak pomeranč rozkrojíme a vymačkáme z něj všechnu štávu, kterou zbavíme zrníček. Do hlubšího rendlíku dáme máslo, postavíme na plotnu a za stálého míchání k máslu přidáme moučkový cukr, rozšlehaná vejce, pomerančovou kůru a šťávu. Krém vaříme pomalu, stále mícháme, až krém zhoustne. Pak ho odstavíme z plotny, ještě asi minutu mícháme a necháme úplně vychladnout.
-
2
Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Hladkou mouku si prosejeme do další mísy. Měkké máslo vymícháme do pěny. Čerstvá vejce s pokojovou teplotou rozklepneme a pečlivě rozdělíme do dvou mís - žloutky a bílky.
-
3
Do mísy se žloutky nasypeme moučkový cukr (250g,) přidáme vanilkový extrakt, rum a směs vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme už vymíchané máslo. K bílkům přidáme špetku soli a elektrickým šlehačem vyšleháme tuhý sníh. V polovině šlehání k bílkům přidáme postupně 2 lžíce moučkového cukru.
-
4
Tuhý sníh budeme postupně zapracovávat do žloutkového těsta společně s moukou - přibližně po čtvrtinách. Těsto by mělo mít lehkou, hladkou, polotekoucí konzistenci. Nalijeme ho do formy, vložíme do trouby a pečeme dozlatova asi 35 minut -jakmile se budou stěny odlepovat od boků formy, je korpus upečený.
-
5
Vychladlý korpus podélně rozřízneme ostrým širokým nožem, spodní stranu natřeme 2/3 krému, na něj přiklopíme vrchní část korpusu, kterou potřeme zbývajícím krémem. Ozdobíme ho oloupanými měsíčky pomerančů, šlehačkou, kterou jsme vyšlehali ze 100ml smetany, nakrájíme porce a podáváme.