Dánské barevné perníčky
Suroviny
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Cukr třtinový
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Med včelí
- 150 g Cukr moučkový
- 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 360 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 10 g
- Sodík 11 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 16.3 mg
- Draslík 60.9 mg
- Vláknina 2759.6 mg
- Vitamín A 2759.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrůlku smícháme rozpuštěné máslo s medem a smetanou.
-
2
V míse smícháme mouku s cukrem, kypřicím práškem a kořením. Přilijeme směs z kastrůlku a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny odpočinout v chladu.
-
3
Těsto rozválíme na plát silný asi 3mm a vykrajujeme různé tvary perníčků. Pečeme je na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut.
-
4
Upečené, vychladlé perníčky uložíme do druhého dne do krabice na suché místo.
-
5
Příprava polevy: V misce utřeme bílek s cukrem a citronovou šťávou. Menší množství polevy obarvíme kapkou červeného potravinářského barviva.
-
6
Perníčky potřeme bílou polevou a na ni pomocí zdobičky naneseme ozdobně červenou polevu.