Fantastický mrkvovo-ořechový dort s polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Cukr třtinový
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 450 g Mrkev kořen
  • 220 g Olej Heliol jedlý
  • 120 g Ořechy vlašské
  • 80 g Cukr moučkový
  • 2 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kávová lžička Rum
  • 2 kávová lžička Soda jedlá
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 2 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Kokos - mletý (Kopra)
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1153 kcal
  • Sacharidy 108 g
  • Tuky 75 g
  • Sodík 290 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 185.8 mg
  • Draslík 208.2 mg
  • Vláknina 14014 mg
  • Vitamín A 14014 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme mrkev. Vlašské ořechy jemně nastrouháme. Troubu předehřejeme na 175-180°C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme kokosem.

  • 2

    V míse utřeme celá vejce s cukrem, rumem a vanilkovým extraktem do pěny. Přidáme olej a směs znovu vyšleháme.

  • 3

    V druhé míse smícháme hladkou mouku s jedlou sodou, kypŕícím práškem do pečiva, skořicí a solí. Do vyšlehaných vajec postupně zapracujeme sypkou směs, nakonec přimícháme mrkev a ořechy. Dobře promíchané těsto nalijeme do připravené formy, vložíme ji do trouby a pečeme pomalu při 175°C přibližně hodinu. Upečený dort necháme vychladnout.

  • 4

    Připravíme polevu: v kastrólku nad párou smícháme prosátý moučkový cukr, máslo, Maizenu a máslo. Mícháme do doby, až se vše spojí a vytvoří se hladká poleva. Upečený a vychladlý dort polijeme polevou, jakmile zatuhne, můžeme ho nakrájet a podávat. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu