Fantastický mrkvovo-ořechový dort s polevou
Suroviny
- 300 g Cukr třtinový
- 80 g Máslo čerstvé
- 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 450 g Mrkev kořen
- 220 g Olej Heliol jedlý
- 120 g Ořechy vlašské
- 80 g Cukr moučkový
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Rum
- 2 kávová lžička Soda jedlá
- 2 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 2 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Kokos - mletý (Kopra)
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1153 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 75 g
- Sodík 290 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 185.8 mg
- Draslík 208.2 mg
- Vláknina 14014 mg
- Vitamín A 14014 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme mrkev. Vlašské ořechy jemně nastrouháme. Troubu předehřejeme na 175-180°C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme kokosem.
-
2
V míse utřeme celá vejce s cukrem, rumem a vanilkovým extraktem do pěny. Přidáme olej a směs znovu vyšleháme.
-
3
V druhé míse smícháme hladkou mouku s jedlou sodou, kypŕícím práškem do pečiva, skořicí a solí. Do vyšlehaných vajec postupně zapracujeme sypkou směs, nakonec přimícháme mrkev a ořechy. Dobře promíchané těsto nalijeme do připravené formy, vložíme ji do trouby a pečeme pomalu při 175°C přibližně hodinu. Upečený dort necháme vychladnout.
-
4
Připravíme polevu: v kastrólku nad párou smícháme prosátý moučkový cukr, máslo, Maizenu a máslo. Mícháme do doby, až se vše spojí a vytvoří se hladká poleva. Upečený a vychladlý dort polijeme polevou, jakmile zatuhne, můžeme ho nakrájet a podávat. Dobrou chuť.