Meruňkové kytičky
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 30 g Cukr krupice
- 50 g Cukr moučkový
- 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 5 ks Meruňky sušené
- 1 špetka Sůl
- 8 polévková lžíce Marmeláda meruňková
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 238 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 11 g
- Sodík 26 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 51.4 mg
- Draslík 119.6 mg
- Vláknina 2260.1 mg
- Vitamín A 2260.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 64.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku zpracujeme s cukrem, žloutkem, špetkou soli a změklým máslem. Těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme 30 minut v chladu.
-
2
Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto na plát silný asi 4mm a vykrajovátkem ve tvaru kytičky vykrájíme asi 40 kousků. U poloviny vykrájených kytiček vykrojíme malé středové kolečko.
-
3
Kytičky urovnáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C 8-10 minut. Po upečení necháme vychladnout.
-
4
Sušené meruňky nakrájíme na kousky. Cukr rozpustíme na pánvi s 1 lžící vody, svaříme na zlatavý karamel a vmícháme kousky meruněk. Směs rozložíme na plát alobalu potřený máslem a necháme vychladnout.
-
5
Meruňkovou marmeládu ohřejeme a potřeme jí upečené kytičky. Přiklopíme kytičkami s vykrojeným středem a do otvorů uprostřed rozdělíme meruňkový karamel.