Štóla
Suroviny
- 500 g Hrozinky
- 84 g Droždí
- 130 g Cukr krupice
- 250 g Máslo čerstvé
- 100 g Kandovaná pomerančová kůra
- 100 g Mandle mleté
- 80 g Máslo čerstvé
- 780 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 ml Mléko plnotučné
- 2 ks Cukr vanilka
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Kardamom
- 2 špetka Muškátový květ
- 3 polévková lžíce Rum
- 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1094 kcal
- Sacharidy 159 g
- Tuky 44 g
- Sodík 457 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 52.6 mg
- Draslík 841.5 mg
- Vláknina 13958.9 mg
- Vitamín A 13958.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 242.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečicím papírem, štólu budeme péci v troubě předehřáté na 240 °C.
-
2
Do mísy prosejeme 750 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme 100 ml vlažného mléka, zasypeme 1 lžící cukru, promícháme s trochou mouky a necháme vykynout. Poté přidáme rozehřáté máslo, zbylý cukr, vanilkový cukr, mleté koření, sůl, jemně nastrouhanou citronovou kůru. Těsto zpracováme, až je hladké a lesklé. Do těsta přidáme hrozinky (nejlépe na půl sultánky a korintky), drobně pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru, umleté oloupané mandle, přikryjeme a dáme na teplo asi 60 minut kynout.
-
3
Na pomoučeném vále vykynuté těsto asi 15 minut zpracováváme, až se nelepí a je pružné. Těsto poté rozválíme na placku o průměru asi 30 – 35 cm. Jednu stranu přeložíme přes druhou tři čtvrtiny placky, vznikne typický tvar štóly. Štólu položíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout tak dlouho, až těsto zvětší objem asi o polovinu.
-
4
Vykynutou štólu vložíme do předehřáté trouby, teplotu hned snížíme na 140 °C a pečeme 50 – 55 minut.
-
5
Upečenou štólu potřeme veškerým rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
-
6
Nejchutnější je štóla, když se nechá 3 týdny uležet.