Bulky z žitné mouky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 506 kcal
- Sacharidy 101 g
- Tuky 4 g
- Sodík 104 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 54.5 mg
- Vláknina 15161 mg
- Vitamín A 15161 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dva plechy vyložíme pečicím papírem, bulky budeme péci v troubě předehřáté na 210 °C.
-
2
V misce promícháme 250 ml vlažné vody s droždím a cukrem. Směs vlijeme do mísy, v níž jsme promíchali obě prosáté mouky (20 g mouky pšeničné odložíme na posypání válu) se solí a olejem. Těsto zpracujeme v hnětači, až se přestane lepit. Poté pod utěrkou necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.
-
3
Vykynuté těsto zpracujeme na pomoučeném vále, vyválíme válec, z něj krájíme asi 12 – 14 kousků. Z každého utvoříme bulku (pokud by se těsto lepilo, posypeme si dlaně hladkou moukou) a položíme na plech. Mezi bulkami necháme prostor, aby se nespojily, ještě budou kynout.
-
4
Připravené bulky potřeme vodou, posypeme mákem a kmínem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 60 minut kynout.
-
5
Vykynuté bulky pečeme v předehřáté troubě asi 20 – 25 minut do zlatova. Upečené necháme vychladnout na mřížce.