Mrkvovo-jablečný salát s křupavým tofu
Suroviny
- 500 g Mrkev kořen
- 200 g Sýr sójový - Tofu
- 20 g Zázvor celý
- 100 ml Omáčka sójová
- 2 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.5 kávová lžička Koření pěti vůní
- 1 kávová lžička Wasabi pasta
- 3 ks Jablka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- 1 polévková lžíce Sirup javorový
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Ocet jablečný
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- 6 polévková lžíce Olej řepkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 281 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 17 g
- Sodík 42 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 155.2 mg
- Vláknina 11664.5 mg
- Vitamín A 11664.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava dresinku: Oloupaný zázvor najemno nastrouháme. Jablečný ocet, třtinový cukr, wasabi, sezamový olej, řepkový olej a 2 lžíce vody prošleháme metličkou. Nalijeme na zázvor, promícháme a dochutíme kořením, solí a pepřem.
-
2
Osušené tofu nakrájíme na plátky, které necháme asi 20 minut marinovat ve směsi sójové omáčky a javorového sirupu. Plátky během marinování jednou obrátíme.
-
3
Nasucho v pánvi orestujeme sezam, vsypeme do misky a necháme vychladnout.
-
4
Z očištěné mrkve a omytých jablek nakrájíme škrabkou dlouhé proužky, které v míse promícháme a zakapeme citronovou šťávou.
-
5
V pánvi rozehřejeme sezamový olej a marinované plátky tofu na něm po všech stranách opečeme. Vyjmeme na papírovou utěrku.
-
6
Mrkvovo-jablečný salát v míse smícháme s dresinkem. Upravíme na talíře spolu s plátky tofu. Salát podáváme posypaný sezamem.